Hot drabbar allt fler anställda

Antalet hot mot anställda inom Försäkringskassan nästan fördubblades förra året till nära 200 i hela landet.

Jämtland och Västernorrland står för en liten del av dessa men hoten tas ändå på största allvar och därför skärps nu säkerheten på Försäkringskassans alla kontor.

- det har hänt att jag har blivit rädd. efteråt får jag prata med mina kollegor om de tsom hänt och så får man försöka lämna det bakom sig, säger Christina Matsson handläggare Försäkringskassan Östersund.

- Vi har infört en enhetlig säkerhetspolicy, skärpt inpasseringsrutinerna och utbildar personalen i att förebygga och hantera hot och våld, säger Michael Ståhl, säkerhetsansvarig vid Försäkringskassan i Jämtland.

Under de senaste två åren har 16 hot anmälts i Västernorrland och 14 Jämtland.

Det är kanske inte är så många till antalet men det är en markant ökning i jämförelse med hur det såg ut för några år sedan då det kunde handla om tre fall per år. Men exakt statistik finns bara för två år tillbaka och att fler hot anmäls idag kan handla om att man är mer uppmärksam på att det sker.

- Jag tror att vi är mer noggranna med att anmäla idag och så vet personalen hur de ska gå tillväga om de blir hotade, säger Mikael Ståhl säkerhetsansvarig i Östersund.