Länsföretagare åtalas Skattefusk för 116 miljoner

En företagare i länet misstänks ha dolt 116 miljoner kronor för skattemyndigheten. Efter år av utredningar väcks nu åtal i en ekobrottshistoria som omfattar en summa av sällan skådad storlek.

Mannen som driver en tillverkningsindustri här i länet misstänks för bokföringsbrott grovt bokföringsbrott och grova skattebrott. Det hela har enligt åklagare Åke Hansson vid den internationella åklagarmyndigheten pågått från 1997 till 2002.

Bland en rad andra brott misstänks mannen för att i sina deklarationer under några år inte uppgivit förmögenheter på 20 milj, 44 milj, och 50 miljoner utan i stället deklaretat småslantar i jämförelse med mångmiljonbeloppen.

Företagaren som även haft verksamhet utomlands tog upp kundfordringar på cirka 2 miljoner kronor under hela året -99 men brottsutredarna menar att siffran borde ligga på 175 miljoner i stället. Med jämtländska mått mätt högst anmärkningsvärda summor.

Att åtalet som nu ska upp i Östersunds Tingsrätt dröjt så länge beror på omfattningen och på att mannens bräckliga hälsa inte gjort åtal möjligt.

Huvudförhandlingarna börjar den 21 mars.