Skiduniversitetet har slut pengar

Skiduniversitetet i Östersund är hotat. Utbildningen, som drivs genom ett samarbete mellan idrottsrörelsen och Östersunds kommun har slut projektpengar och framtiden är oviss. OS-bronsmedaljören Anna Ottosson hör till dem som gått skiduniversitetet för att kunna kombinera elitsatsning och studier.

OS-medaljörernas utbildning hotas. Ett lyckat skidprojekt har slut på pengar.

De svenska skidåkarna knep ett helt gäng medaljer under OS i Turin. Men nu hotas skiduniversitetet i Östersund, en utbildning som bland annat bronsmedaljören Anna Ottosson och längdåkarna Anders Södergren och bröderna Fredriksson gått.

Skiduniversitetet är ett projekt som ingår i Mittuniversitetet och drivs gemensamt av Riksidrottsförbundet och Jämtland-Härjedalens skidförbund med stöd av bland annat Östersunds kommun. Tanken är att skidåkare ska kunna kombinera elitsatsning och studier.

Men framtiden är oviss. Projektet saknar finansiering och flera av tränarna har bara anställning april ut.

-Vi kan bara hoppas på en fortsättning, säger en av tränarna, Mattias Persson till Östersunds-Posten.

Han menar att svensk skidåknings framtid hänger på att man inte tappar åkare som vill skaffa sig en utbildning när de kommit upp i 20-årsåldern.

Mittuniversitetets prorektor, Håkan Wiklund, hävdar dock att det finns ett förslag till ekonomisk lösning men att ingenting är klart.

-Jag är optimistisk. Skiduniversitetet är väldigt viktigt för vår profil, säger han.