Lång väntan på rättegång

Långa väntetider till en rättegång kan vara fruktansvärt tungt för de misstänkta och inte minst för brottsoffren. Till exempel anmäldes den så kallade sexmassören redan hösten 2004 för sexuellt ofredande av fler än 10 kvinnor.

Men trots att alla inblandade är hörda så har inget åtal väckts mot mannen - och alltså svävar både den misstänkte och offren i total ovisshet, snart 1,5 år efter första anmälan.

Dom långa väntetiderna beror i hög grad på åklagarbrist, säger Sune Andersson som är chefsåklagare vid Östersunds Tingsrätt.

Det ska vara omkring åtta åklagare i Östersund men av olika anledningar som sjukskrivningar, vakanser, föräldraledighet och att ett par av dom ännu är så kallade åklagareaspiranter så är det bara är tre heltidsverksamma i det dagliga arbetet. Aspiranterna får till exempel inte driva alla mål själva.

Situationen är liknande på de flesta håll i landet och det beror helt enkelt på åklagarbrist.

Visserligen kan ingen i dag säga nåt om när fallet med massören kan rulla vidare men chefsåklagare Sune Andersson tror att i höst kan situationen vara tillbaka på normalläge.