Ärkebiskopskandidater i utfrågning

Jämtlandsbördige ärkebiskopskandidaten Carl-Erik Sahlberg är inte främmande för att riva upp kyrkomötets beslut att kyrkan välsignar homosexuella som ingått partnerskap, sade han vid en utfrågning i Uppsala i dag.

- Det får vi väl se, sade han vid den utfrågning som hölls i Uppsala på måndagen och konstaterade att välsignelsen ännu inte finns i Svenska kyrkans regelbok

Kyrkans splittring, nationellt och internationellt, i frågan om homosexuella relationer var ett av de ämnen som togs upp när de fem ärkebiskopskandidaterna grillades i en hearing. Så har till exempel de baltiska ärkebiskoparna ifrågasatt Svenska kyrkans välsignelseakt.

Carl-Erik Sahlberg, komminister i S:ta Clara kyrka i Stockholm och känd för sin kyrkas uppsökande verksamhet bland utslagna, hävdade att homofrågan förstört mycket inom kyrkan. Den tveksamhet han känner för kyrkomötets välsignelsebeslut delas av många, menade han. Sahlberg konstaterade att 0,05 procent av befolkningen ingått partnerskap. Så liten tid skulle han också ägna frågan om han blev ärkebiskop.

Han vill hellre ägna kraft åt att locka fler till kyrkan, ”att inspirera trötta präster”.

Jämställdhet

Hur få fler kvinnliga ledare inom Svenska kyrkan, var en annan fråga på dagordningen.

- Till exempel genom att en kvinnlig ärkebiskop väljs, sade stiftsadjunkt Anna Karin Hammar, den enda kvinnliga kandidaten, och fick applåder av publiken.

Ragnar Persenius, biskop i Uppsala och jämställdhetsambassadör i Uppsala län, lovade krafttag för ökad jämställdhet inom Svenska kyrkan.

- Det gäller både att ta tillvara kvinnors kunskaper och att föra fram fler som ledare, sade han.

Både Thomas Söderberg, kyrkoherde i Enviken i Dalarna, och Anders Wejryd, biskop i Växjö, talade om det gradvisa närmandet mellan Svenska kyrkan och Missionskyrkan. ”En oerhört stimulerande process”, ansåg Thomas Söderberg.

- Det kan betyda en del för kyrkans närvaro i samhället, sade Wejryd.

Wejryd talade också om vikten av att en ärkebiskop hörs i samhällsdebatten.

- En ärkebiskop som inte syns bidrar till att kyrkan marginaliseras, sade han.

Klart på onsdag?

Utfrågningen hölls i universitetsbyggnaden Magistern i Uppsala, och hade lite av tentamenskänsla. Kandidaterna frågades ut en och en utan möjlighet att få höra varandra.

På plats fanns omkring 150 av de knappt 800 röstberättigade i ärkebiskopsvalet. Allmänheten - som kunde följa utfrågningen i tv - hade uppmanats att skicka in mejlfrågor till de fem kandidaterna, men endast ett 40-tal frågor hade kommit in.

Redan på onsdag kan det stå klart vem som blir Svenska kyrkans nya ärkebiskop, men måndagens tips i Uppsala var att ingen får egen majoritet då. Därmed blir det en andra valomgång den 30 mars.

Favorittippade är biskoparna Wejryd och Persenius.

Anna Lena Wallström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".