Laxfiske kvoteras efter älgjaktssystem

Direktoriatet för Natutförvaltning i Norge överväger nu att föreslå en kvotering av laxfisket i norska laxälvar efter samma system som för älgjakten.
Via prognoser skall i sådana fall fångstkvoten bestämmas i förväg - och när kvoten är uppfiskad är därmed säsongen över. Planer som nu upprör både norska och svenska sportfiskare. - Det är mycket bättre att sätta en direkt fångstbegränsning för varje enskild sportfiskare, t.ex en lax per dag i stället, säger sportfiskaren Mats Karlsson från Dvärsätt. -Om man inför en totalkvot för varje älv kan kvoten ett bra år fiskas upp redan efter halva sportfiskesäsongen, vilket kan bli ett dråpslag mot alla som har semester och inbokat fiske senare under sommaren. Dessutom riskerar näringsidkare efter älven att förlora stora inkomster om säsongen avslutas tidigt, menar Mats Karlsson. Enligt den norske laxfiskerådgivaren Stig Johansson, kommer den grupp som nu utreder frågan att ta dessa argument på största allvar, under den fortsatta utvärderingen. Beslut kommer under 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".