Nytänkande krävs inom hemsjukvården

Det behövs en tankerevolution för att hemsjukvården ska fungera på ett bra sätt. Det skriver Familjemedicinska institutet efter att ha genomfört en studie av hemsjukvården.

Samarbetet mellan alla som är involverade i hemsjukvården måste bli bättre och det gäller även i dom orter där kommunen tagit över hemsjukvården.

Över 1300 yrkesverksamma i hemsjukvården har betygsatt den och pekat ut 109 problemområden. 40 personer har djupintervjuats och det allra största problemet är att det är allt sjukare människor som vårdas hemma och det innebär att arbetsbördan blir allt tyngre för dom som ger vård.

Det andra viktigaste problemet är att politiker vet för litet om hemsjukvården, villkoren för den och personalens dagliga arbetssituation. Samma kritik drabbar högre tjänstemän i kommunerna.

Studien tyder på en ständig besvikelse och känskla av att inte räcka till.Man både kan och vill göra mer och bättre men det finns inte tid. Och att dom som bestämmer har för lite kunskap och förståelse för det som dom fattar beslut om.

Samarbetet mellan dom inblandade är fortfarande för dålgit fastän man i en del kommuner haft ansvaret för hemsjukvård i mer än femton år.

Nu krävs det att dom som fattar besluten inser att det är kvalificerad sjukvård som sköts hemma hos patienterna och det är alltså en tankerevolution, menar familjemedicinska institutetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".