Vilgot Sjöman död

Författaren och filmregissören Vilgot Sjöman har avlidit, 81 år gammal.

Som filmskapare gav sig Vilgot Sjöman ofta på de etablerade gränserna. Filmer som 491 (gjord 1964) och Jag är nyfiken - gul (1967) skapade med sitt politiska och sexuella innehåll kontrovers och debatt även utanför Sveriges gränser.

Sjöman var vid sin död inblandad i en rättstvist mot TV 4. Tillsammans med regissören Claes Eriksson hävdade Sjöman att TV 4 kränkte deras ideella upphovsrätt genom att lägga in reklamavbrott i filmerna. Tingsrätten dömde till Sjömans fördel, målet överklagades och ett utslag i hovrätten väntas inom kort.

Vilgot Sjöman föddes den 2 december 1924 i Stockholm. Han avled tidigt i söndags på Sankt Görans sjukhus i Stockholm i sviterna efter en hjärnblödning.

Vilgot Sjöman debuterade som författare 1948 med romanen Lektorn. I hans omfattande författarskap märks också den självbiografiska sviten om Linus i fyra delar från början av 1980-talet samt Drömtydaren: Min bok om Olle Hedberg.

Han skrev också om film och filmarbete i böcker som I Hollywood och L 136 - Dagbok med Ingmar Bergman, ett slags reportage från en filminspelning./ TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".