Vargpar. Foto: PRB Olivier Matthys

30 miljoner för rovdjursfrågor

Partiernas olika förslag om rovdjursförvaltningen kommer att granskas noga av många, innan röstsedlarna stoppas i valurnorna. I vårbudgeten presenterade regeringen sina åtgärder i rovdjursfrågan.

I vårbudgeten anslår regeringen 30 miljoner till arbete kring rovdjursfrågor. Men regeringen har haft svårt att komma överens med samarbetspartierna om just rovdjursfrågorna, 30 miljoner extra till arbetet är så långt det gick att komma.

Att ändra jaktförordningen till rovdjurens nackdel är helt enkelt en politisk omöjlighet i dagsläget.
- Våra samarbetspartier har markerat tydligt att dom inte vill göra ytterligare förändringar av jaktförordningen, säger jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist.

Men Rovdjurspolitiken är en viktig fråga för många som bor i rovdjurstäta områden. Gunnar Selling hör hur människor omkring honom pratar om att inte rösta på sitt vanliga parti den här gången. Han lever och jobbar i det rovdjursrika området runt Ånge i gränstrakterna mellan Medelpad, Hälsingland och Jämtland fick sin stövare dödad av fyra vargar i vintras.

- Det kanske är en till en och en halv miljon människor som lever i områden där det finns varg, det ligger i luften för oss som berörs av det, berättar Gunnar Selling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".