Klartecken för stor vindkraftpark

Strömsund kan få landets hittills största vindkraftsanläggning. I dag har miljödomstolen gett klartecken, och Östersundsföretaget RES Skandinavien fortsätter projekteringen för att bygga 48 vindkraftverk vid Havsnäs norr om Strömsund.

Tillståndet betyder att projekteringen kan fortsätta och att den planerade byggstarten under 2007 ligger fast.

Anläggningen beräknas producera hushållsel till mellan 40 000 och 60 000 villor varje år. Den sammanlagda effekten är 144 megawatt, enligt ett pressmeddelande.

RES Skandinavien, som ligger i Östersund men till största delen ägs av engelska intressen, söker nu efter medfinansiärer till anläggningen i Strömsund, som kommer att kosta mellan en och en halv och två miljarder. Det är inte heller klart vem som ska driva vindkraftverken, om det blir RES själva eller om ett kraftbolag köper den färdiga anläggningen, men Mats Swensson tror stenhårt på projektet. Bland annat därför att området söder om Flåsjön är så lämpligt för vindkraft

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".