Renbetesdom verkningslös för markägare i Härjedalen

Ett 30-tal markägare i Härjedalen är missnöjda över att vinterbetande renar är kvar på deras marker trots Hovrättens dom som faställdes förra året.

Domen har i praktiken inte betytt särskilt mycket för markägarna som fick rätt mot samebyarna, som inte ansågs ha någon sedvanerätt till vinterbete.

Flera markägare har både polisanmält och klagat till länsstyrelsen över renar som gjort intrång på deras marker även den här vintern.

Men varken länsstyrelsen eller polisen har några befogenheter att ingripa.

Marina Wallén, jurist på länsstyrelsen, säger att länsstyrelsen bara kan ingripa och kräva att en berörd sameby flyttar på renarna om djuren orsakar skador på något sätt.

I övrigt är det upp till markägarna själva att kontakta renägarna och be dem flytta på djuren.

- Många markägare trodde nog att hovrättsdomen skulle sätta stopp för renintrång på deras marker. Men domen slår bara fast att samebyarna inte har någon sedvanerätt till bete där, säger Marina Wallén, till SR Jämtland.

Markägarna har även en annan väg att gå: de kan väcka enskilt åtal i tingsrätten och kräva skadestånd. Men det kan vara riskabelt eftersom de då måste kunna bevisa att renarna verkligen orsakat skador på marken. Skulle markägarna förlora en sådan process blir de skyldiga att betala rättegångskostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".