Renbetesförhandlingarna fortsätter

Regeringen hoppas att den segslitna tvisten om renarnas vinterbete i Härjedalen ska vara löst före årsskiftet. Idag fick Jordbruksverket i uppdrag att fortsätta förhandlingarna mellan samebyarna och markägare.

De förhandlingar som pågått sedan 1 september förra året under förre LRF-ordföranden Bo Dockereds ledning har hittills inte lett till något genombrott i förhandlingarna. -Den här tvisten har fått pågå allt för länge, men jag känner mig nu försiktigt positiv. Jag tror på de sansade krafter som finns på båda sidor förhandlingsbordet. Det finns en rätt stor tyst majoritet bland markägarna som vill ha den här frågan löst, säger Bo Dockered till TT.

Under det förhandlingsarbete som hittills skett har Skogsstyrelsen presenterat ett förslag på hur högt arrende som samebyarna ska betala till markägarna för att renarna ska få vistas på deras marker. -Till en början ville samerna inte betala något arrende alls samtidigt som markägarna krävde en hög ersättning. Nu finns ett förslag som gör att det är möjligt att nå fram till en uppgörelse. Men minst lika viktigt är att markägarna får en bra och snabb skadereglering när betande renar orsakar skador på exempelvis ungskog. Den frågan kan lösas genom att Skogsstyrelsen får ansvaret för skaderegleringen, säger Bo Dockered.

Senast vid kommande årsskifte ska Bo Dockered och Jordbruksverket redovisa resultatet av förhandlingarna till regeringen.

Samebyarna i Härjedalen har hittills varit de stora förlorarna i rättstvisten. De har inte bara förlorat rätten till vinterbete, rättstvisten har hittills kostat samebyarna drygt 17 miljoner kronor. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista