Studieresultaten sjunker på Mittuniversitetet. Foto: Håkan Nordström

Sjunkande studieresultat på Mittuniversitetet

Studieresultatet för studenterna på Mittuniversitetet har försämrats dom senaste åren, samtidigt har ett hundratal årstjänster tagits bort på skolan. Studentkåren är kritisk till neddragningarna, dom går hand i hand med resultatet menar ordföranden.

Ungefär 500 årsstudenter färre än år 2002 blev godkända enligt siffrorna för 2005, det är en minskning med fem procentenheter.

Studentkåren är kritisk till neddragningarna, dom går hand i hand med det sjunkande resultatet berättar Angelica Ljungcrantz som är kårordförande i Östersund.

- Vi får in klagomål om att det är för höga krav i kurser och att litteraturen är för svår, säger hon och menar att det behövs mer kontakt mellan studenter och lärare.

Sedan år 2002 har genomströmningen, alltså den siffra som visar hur bra studenterna klarar sig på universitetet minskat från 81 procent till 76, totalt det betyder på ett ungefär 500 årsstudenter. Samtidigt har personalstyrkan minskat med omkring 100 årstjänster.

Att kopplingen mellan resultat och resurser är riktigt så självklar tycker inte rektorn Tomas Lindstein, då måste man kolla närmare på vilka utbildningar det handlar om. Men han är medveten om att resurserna blivit mindre, dessutom kan inte nya neddragningar uteslutas efter det rekordstora tappet i studentintresset vi kunde rapportera om i veckan. Men neddragningarna såhär långt beror i sin tur på politikerna.

- Då skulle vi behöva titta närmare på vilka områden neddragningar gjorts och vad studenterna där tycker, säger han. Lindstein utesluter inte heller fler personalneddragningar efter beskedet om det sjunkande intresset bland dom sökande till Mittuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista