Räddningstjänsten får rycka ut på gräsbränder runt om i landet. Foto: Magnus Johansson/PRB

Gräsbränderna tar fart - samma sak varje år

Gräsbrändernas säsong har satt igång ordentligt. I veckan har många gräsbränder kunnat släckas i Jämtlands län. Nästan hela området klassas som högsta risk på räddningsverkets skala för gräsbränder. Räddningstjänsten ser helst att hus och stugägare inte alls eldar på sina gräsmattor just under den här intensivt varma perioden.

Sören Sjöling ställföreträdande räddningschef på Norra Jämtlands Räddningstjänstförbund tycker att man ska undvika att elda över huvud taget den här tiden på året.

- Om man prompt ska elda så gör det på kvällen då luften är fuktig och det brukar vara vindstilla. Gräsbränderna brukar komma runt lunchtid, sedan lugnar det ner sig på kvällen.

Oftast är det husägare som vill elda av någon gräsplätt berättar han, men den eldningen ska man undvika tycker Sören Sjöling.
- Just dom här veckorna då det blir intensivt varmt bör man undvika det och den blir det ju grönt och då behöver man inte elda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".