Naturprogrammet tappar i populäritet

Allt färre väljer att läsa det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Nio av drygt 100 elever har valt naturlinjen i Bräcke kommun, på andra sidan länsgränsen i Ånge är det bara tre av 145 elever.

I Ånge är det endast tre av 145 elever som valt naturlinjen som sitt förstahandsval. Istället ökar intresset för de yrksförberedande linjerna som barn och fritid berättar Stig Martinsson, rektor på Bobergsgymnasiet i Ånge.

I grannkommunen Bräcke har nio elever av drygt 100 valt det naturvetenskapliga programmet.  I Strömsund och Sollefteå är intresset något större - i Strömsund väljer färre än var tionde elev det och även om naturvetenskapliga programmet. Sollefteå har fördubblat antalet sökande från 14 till 28 elever men fortfarande är siffran.

Stig Martinsson rektor på Bobergssgymnasiet tror eleverna prioriterar personlig utveckling framför möjligheterna till högre studier och välbetalda jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista