Nytt sjökort för Storsjön

I mitten av maj kommer efter 25 år ett nytt sjökort för Storsjön. Sveriges femte största sjö har fram till dags datum dokumenterats utifrån ett nästan 160 år gammalt orginal.

Med hjälp av bland annat GPS, ekolod och flygfoton har sjön utmärkts med exakta djup, lägen för grynnor, var elledningar går och mycket annat.

- Det har funnits ett behov länge, orginalet var minst sagt varit ålderdomligt, säger Olle Tärnström från Storsjöns Segelsällskap.

Sjökortet kommer att kosta mellan 400 och 450 kronor beroende på om man väljer digital eller pappersvarianten.

Det har tagit fem år att få kortet klart och hela projektet har kostat omkring 1 miljon kronor. Och det är representanter från båtklubbarna som drivit projektet som bekostats med pengar från EU, bygdemedel, båtklubbarna själva och ideellt arbete.

Förutom exakta djup och lägen på grynnor finns det också en hel del bonusinformation på det nya kortet, till exempel variationerna av vattenståndet under året, en översikt över fiskevårdsområden, mått på broar och med mera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista