Centern vill ge företag betalt för praktikanter

Centerpartiet vill att företag ska få betalt för att ta emot praktikanter från gymnasiets yrkesförberedande program.Ersättningen kallas ”lärlingspeng”.

-Jag möter många småföretagare som säger att de inte har ekonomiskt utrymme för att ta emot lärlingar. Att ta emot en tjej eller kille som inte kan jobbet är ett stort åtagande, säger partiledaren Maud Olofsson till TT.

Olofsson presenterade förslaget när hon besökte yrkes-SM för gymnasieelever i Göteborg på lördagen.

-Vi har inte angett någon summa för ersättningen. Man måste titta på detaljer för hur det ska göras. Men den ska vara tillräcklig för att det ska bli attraktivt. Vi har avsatt pengar i centerpartiets förslag till budget, framhåller Olofsson.

Centerpartiet hänvisar till siffror från LO, som visar att 37 procent av eleverna på de yrkesförberedande programmen inte får de 15 praktikveckor de har rätt till.

Enligt Thomas Hagnefur, utredare på LO, är siffran dock tagen från en rapport som Skolverket gjorde i slutet av 1990-talet.

-Hur det ser ut i dag vet vi inte. Men det är fortfarande ett bekymmer, säger Hagnefur till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista