Monster vann årets schlager-EM

Finska skräckrockare vann schlager-EM

Carola infriade inte favoritskapet. Svenskan blev femma i finalen i schlager-EM. Skräckrockarna Lordi från Finland vann och gav landet deras allra första seger i tävlingen.

Lordi tog hem segern i schlager-EM med låten Hard rock hallelujah. Tvåa kom Ryssland och trea blev Bosnien-Herçegovina.

Carola, som inför finalen tillhörde favoriterna på förhand, gav allt i sitt tredje framträdande i schlager-EM:s historia, men det räckte inte. Hon kom på femte plats med sin låt Invincible. Det innebär att Sverige slipper kvala till 2007 års final.

De finska skräckrockarna i Lordi vände upp och ner på hela schlager-EM. Det är den mest udda segraren i tävlingens historia och det var egentligen aldrig något snack om saken. Bandet drog snabbt ifrån i poängsammanräkningen och säkrade segern när tredje land från slutet lämnat sina poäng. Lordi samlade ihop 292 poäng, mot 248 för tvåan Ryssland.

Lordi debuterade i Finland 2002 med albumet ”Get heavy” och har sedan dess gett ytterligare två album. Bandet döljer sig alltid bakom sina groteska skräckmasker och medlemmarna har aldrig visat hur de egentligen ser ut.

FAKTA: SCHLAGER-EM:S FEM I TOPP

1. Finland: Hard rock hallelujah - Lordi, 292 poäng.

2. Ryssland: Never let you go - Dima Bilan, 248 poäng.

3. Bosnien-Hercegovina: Layla/Leijla - Hara Mata Hari, 217 poäng.

4. Rumänien: Tornero - Mihai Traistariu, 172 poäng.

5. Sverige: Invincible - Carola, 170 poäng.

(Källa: SVT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".