Glasögon på internet tusenlappar billigare än i affär

Internetföretag och stora optikerkedjor tävlar just nu om glasögonormarnas pengar, med allt lägre priser och specialerbjudanden.

Skillnader i priser är stora. Både i Östersund och i Sundsvall uppskattas en medelkund handla glasögon för omkring 3000 kronor, medan prissättningen på internet börjar på 299 kronor

När vi gjorde en snabb prisjämförelse visar det sig att priserna skiljer sig ganska mycket också mellan optikerna, det billigaste paret kan man få från strax under 500 kronor hos vissa medan man på andra ställen inte kan komma undan med mindre än drygt 1500 kronor. Erbjudanden och rabatter finns det också gott om, och såklart gäller inte priserna om du har brytningsfel eller vill ha progressiva glas.

Men både i Västernorrland och i Jämtland uppskattar optiker att medelkunden lägger omkring 3000 kronor på sina glasögon. Marianne Bergrund nappade på ett specialerbjudande, men lägre priser kunde kanske locka henne till att skaffa nya glasögon lite oftare.

- Nu väljer man oftast bågar som man kan ha lång tid berättar hon.

Men som liten fristående optiker måste man konkurrera med andra medel än priset, berättar Lars Göran Andersson, optiker i Östersund.

- Vi kan inte konkurrera med priset, men vi kan konkurrera med prisvärdhet, det är inte alltid det billigaste är bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista