Svenske äventyraren hittad död

Den saknade äventyraren Tomas Olsson hittades på lördagen död på Mount Everests nordsida. Två sherpas fann kroppen på 6 700 meters höjd. Svensken föll i tisdags från 8 500 meter. Dödsfallet bekräftades för TT på lördagskvällen av Tomas Olssons pappa, Lars Olsson.

I expeditionen som letade efter Tomas Olsson ingick också tre svenska klättrare. Men det var bara två sherpas som nådde fram till kroppen:

-Deras bedömning baserat på skadorna är att Tomas omkom i fallet, säger en av de personer som från Sverige koordinerat räddningsinsatsen till TT.

Enligt honom kunde sherpas föra kroppen ner till 6 400 meter under lördagen. Planen är att på söndagen fortsätta till brittiska arméns basläger på 6 000 meters höjd.

Berömmer UD

Utrikesdepartementet (UD) och de svenska beskickningarna i Kina, Indien och Nepal har hjälpt till att utverka ett kinesiskt tillstånd för en militärhelikopter från Nepal att hämta kroppen från armélägret.

-Det är en jätteinsats av UD. Framför allt ambassaden i Peking har drivit frågan. Vi har också haft stor hjälp av en lokal klättringsorganisation i Kathmandu, säger koordinatören som vill vara anonym för att arbetet med hemtransporten inte ska störas.

Om vädret tillåter sker helikopterfärden under söndagen. Från Kathmandu kommer kroppen flygas hem till Sverige.

Först i världen

Den 30-årige Tomas Olsson och hans norske kollega Tormod Granheim nådde Mount Everests topp i tisdags. Med där uppe var också de två sherpas som på lördagen fann svensken död.

Han tänkte blir den förste i världen med att åka skidor ner för bergets norra sida. Det skulle ta tre, fyra timmar.

I tre år hade han förberett sig för expeditionen, berättade han för TT i mars:

-Den största utmaningen är att det tuff terräng, det är brant, det finns klippor och isfält och så är man väldigt trött på grund av den höga höjden. Det i kombination gör att man måste vara väldigt duktig på att fungera på hög höjd och på brant extrem skidåkning.

Men när sällskapet klättrade ned föll Tomas Olsson ned från en klipphylla. De närmare omständigheterna som ledde till hans död är ännu oklara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".