Vanligt med våld mot vårdpersonal

Våld och hot är vardag för ambulanspersonal och på sjukhusens akutmottagningar men arbetsgivarna är dåliga på att förebygga riskerna, det anser Arbetsmiljöverket som inspekterat 120 akutmottagningar och ambulansverksamhetern i runt om i landet.

Inspektionen visar bland annat att det saknas fungerande larm för personalen och att den skriftliga riskbedömningen brister.

Var tredje vårdanställd har varit utsatt för hot eller våld i arbetet, enligt den senaste kartläggningen från 2003. Någon liknande inspektion av arbetsmiljön på akuten och för ambulanspersonalen har inte gjorts, så därför finns inga siffror att jämföra med.

- Men ambulans- och akutpersonalen vittnar om att klimatet hårdnat, säger Marita Jonsson arbetsmiljöinspektör i Stockholmsdistriktet. Alla allvarliga tillbud rapporteras inte heller, konstaterar Arbetsmiljöverket och kräver bättring.

Det skriver tidningen Dagens Samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista