Långt till tvångsvård även med hjälp

Det är inte bara alkoholisterna vi ser på stan som tillåts supa ihjäl sig, lika många med problem har fortfarande ett hem. Det berättar Mats i Östersund som i flera år försökt få hjälp åt sina alkoholiserade föräldrar.

Som vi berättade i förra veckan väntar kommunen in i det längsta med att sätta in tvångsvård. Det är minst lika många med problem som fortfarande har ett hem, men som är lika sjuka och inte får hjälp.

Det säger Mats, från Östersund. Tillsammans med sin bror har han i flera år försökt få vård för sina båda svårt alkoholiserade föräldrar.

Hemtjänsten kommer med mat, hjälper till med toalettbesök och dusch - allt normalt dagligt liv. För det enda Mats föräldrar gör själva är att röka och dricka. Hans mammas lever är helt slut, säger han och pappan är bara lite friskare.

Men socialtjänsten menar att föräldrarna är för friska för att man ska kunna tillämpa tvångslagar. Sjukare än så här kan man knappast vara menar Mats och det är en stor och långvarig insats som behövs för att hjälpa dom. Mats tror att det är på grund av kostnaden som kommunen inte ger någon hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista