Rekordsäsong för skidanläggningarna

Årets skidsäsong blev rekordstark. Den stora snömängden gjorde att många tog sig till skidbacken och det ökade omsättningen, enligt preliminära uppgifter från Svenska liftanläggningars organisation (SLAO).

Enligt SLAO uppgick omsättningen i medlemsföretagens skidanläggningar till sammanlagt 965 miljoner kronor. Det är en ökning med sju procent jämfört med i fjol.

-Det har varit snö i hela Sverige och då får fler lust att åka skidor. När det var grönt ute som i mitten av 1990-talet gick skidåkningen ner, säger Hans Gerremo, vd på SLAO, till TT.

Den kraftiga uppgången har varit tydligast i södra Sverige. Här var snömängden den största på ett kvartssekel, enligt SLAO. Men även fjällvärlden har haft ett starkt år.

Det finns en bas av stadiga skidåkare men även nya grupper har lockats till backen.

-En orsak till uppgången är att vi ser många nya grupper i år. Dels skolungdomar och dels nysvenskar som är födda utomlands. De kommer till våra anläggningar och det ser vi som ett plus.

Gerremo vill inte spekulera om uppgången håller i sig men hoppas på en lika bra omsättning nästa år. Och bra vinterväder så att fler vågar spänna på sig skidorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".