Allt fler överviktiga barn i glesbygden

Andelen överviktiga barn ökar i glesbygden - medan tätortens barn minskar i vikt, det visar en ny undersökning som gjorts bland fyra- och femåringar i länet.

Lorenz Risk Plotski är distriktsläkare och har genomfört studien som visar att vart fjärde barn i glesbygd väger för mycket, totalt sett i hela länet är vart sjätte förskolebarn överviktigt enligt undersökningen.

Liknande undersökningar i Västernorrland och Örebro har visat att omkring vart femte barn är överviktigt.

I studien har man bland annat tittat på längd, vikt och kostvanor. De uppgifterna har jämförts med en liknande undersökning som gjordes för 20 år sedan och det är en del som förändrats på de åren.

I enkätsvaren från föräldrarna kan man bland annat se att hälften av barnen äter godis och dricker läsk flera gånger i veckan och att de är ute mindre än en timme om dagen när de är hemma.

Men trots det har det inte blivit fler tjocka barn i länet totalt sett och därmed går man mot den nationella trenden med allt fler överviktiga barn. Här är skillnaden alltså att allt fler barn i glesbygd blir överviktiga medan barn i tätort tycks gå ner i vikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".