Bantad psykiatri med större uppdrag

Efter beskedet om att psykiatrin mister minst 10 tjänster oroar sig nu psykiatrichefen i Östersund, Solveig Nilsen, för två stora grupper som är på väg in i länet. Nytt fängelse och fler flyktingar i länet kan ställa nya krav på den bantade psykiatrin.

2009 ska det nya fängelset stå klart med interner som kan ha behov av hjälp och så det ökade antalet flyktingar som länet ska ta emot.

Det skulle snarare behövas mer personal, tycker Solveig Nilsen.
- För at hjälpa dessa människor ofta med svåra trauman krävs en satsning, men det blir svårt att tänka sig i det här läget, säger hon till Radio Jämtland.

Totalt handlar det om 145 personer som kommer till det nya fängelset och 140 flyktingar som länet redan i år kommer att ta emot.

Men det är det långt ifrån alla som kommer att behöva hjälp från psykiatrin. På integrationscentrum på Östersunds kommun uppskattar man antalet flyktingar som under våren haft behov av hjälp till mellan 5 och 10 personer, av dem har flera haft kontakt med psykiatrin sedan tidigare.

Ändå ser Birgitta Olofsson som är integrationssamordnare med oro på neddragningarna.
- Vi tar emot en grupp där det finns några som vi vet behöver insatser så är det naturligtvis oroande. 
Kommunen har också sökt projektmedel för samarbete med psykiatrin.

Även chefen för norra regionen inom Kriminalvården, Svante Lundqvist, ser ökade behov av psykiatrisk hjälp när fängelset står klart.
- Internerna är definitivt en grupp som kommer att öka trycket på psykvården, säger han till Radio Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".