1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Partiernas tre viktigaste frågor i landstingsvalet 2006


Socialdemokraterna


Alla har rätt till en god hälsa - fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Alla har rätt att må bra. Alla ska ha råd med god vård och omsorg.

Ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet ska prägla landstinget. Viktiga områden förutom hälso-sjukvård är länets utveckling och framtid, miljö, företag, länstrafik och kultur.

Vi satsar på barn och ungdomar, äldre och de med psykisk ohälsa. Fri hälso-sjukvård och tandvård för alla till och med 19 år.

-----------------------------------------------------------


Vänsterpartiet


A. 
Vården skall vara demokratiskt styrd, offentligt driven samt solidariskt skattefinansierad

B.  Folkhälsoperspektivet skall prägla all verksamhet

C. Ökat resande med kollektivtrafik ( ex.vis genom gratis åkande för ungdom och pensionärer)

----------------------------------------------------------------------


Moderaterna


Mobila distriktsläkare

I Uppsala finns mobila distriktsläkare som gör hembesök. Vi vill införa den modellen även i vårt län.

Utmaningsrätt

Vi tycker att det är bra om det finns olika typer av driftsformer, Vi tycker att sjukvård kan bedrivas både av landstinget, av privata och t.ex. av gemenskapsföretag. 

Ökad tillgänglighet

Att lätt komma i kontakt med hälsocentralen är en viktig fråga för länets innevånare. Vi vill att när man ringer ska en riktig människa svara ganska snart.

---------------------------------------------------------------------


Miljöpartiet


- En väl utbyggd närvård med väl bemannade hälsocentraler i hela länet. Väl bemannade innebär att olika kompetenser finns samlade.

- Folkhälsa och förebyggande verksamhet. Att på olika sätt förhindra att ohälsa uppstår och tidig upptäckt av problem. Alltifrån stimulanser till en hälsobra livsstil till att förebygga ohälsa hos äldre genom aktiva insatser.

- Tillgänglighet. Att det skall vara lätt att komma i kontakt med hälso och sjukvården. Att i alla led erbjuda invånarna rimliga väntetider för undersökningar och behandlingar.

---------------------------------------------------------------------


Centerpartiet


Nöjda medborgare

Den nära vården är grunden i landstingets verksamhet. Närvården ska vara tillgänglig och av hög kvalitet. Ett grundkrav är att man ska kunna komma fram per telefon till Hälsocentralen.

Låt entreprenörer utveckla vården

För att få en sund konkurrens och utbyte av idéer är det viktigt att andra än landstinget själv är utförare av vård.

En bättre vård för äldre

Landstinget saknar idag specialister på åldrandets sjukdomar (geriatriker). Många äldre har flera sjukdomar och besvär samtidigt och behöver tas omhand på ett bättre sätt än nu.

--------------------------------------------------------


Kristdemokraterna

1.Vi vill satsa på att förbättra de äldre multisjukas situation genom att öka den geriatriska kompetensen (kunskapen om de äldres sammansatta sjukdomar) i primärvården. Förbättra samarbetet mellan kommuner och landstinget för patienten/de äldres skull.

2. Vi vill förbättra den förebyggande friskvården så att människor håller sig mer friska. Vi anser att alla ska ha rätt att själv få välja läkare.

3. Psykiatrin måste få resurstillskott. Öka antalet slutna vårdplatser. Vårdplatserna har skurits ner kraftigt under årens lopp.

-------------------------------------------------------------------


Folkpartiet

  1. Hälso- och sjukvården skall vara tillgänglig , kompetent och solidariskt skattefinasierad samt ge sjukvård efter behov och inte efter plånbokens storlek.
  2. Folkhälsofrågorna står alltid i focus. En god folkhälsa möjliggör större resurser till sjukvården
  3. En kompetent primärvård (läs hälsocentraler) med fasta ”husläkare” är en förutsättning för ett sprudlande, levande och aktivt län

-------------------------------------------------------------------

Vi väntar på information från övriga partier.

----------------------------------------------------------

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".