Norrlänningar köper mest nät-sprit

Norrländska män är de som köper mest sprit via Internet.

Det framgår av forskning från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad) som för första gången kan redovisa hur alkoholhandeln via nätet har utvecklats.

Det finns en tydligt syd-nordlig dimension i Internethandeln med alkohol, konstaterar Sorad. Lägst andel som beställt via nätet finns i Skåne och den högsta andelen i Norrland.  

Det är också tydligt en manlig företeelse. Tre gånger så många män som kvinnor handlar alkohol via nätet. Yngre gör det oftare än äldre och det är vanligare bland människor med medelhög utbildning än bland såväl låg- och som högutbildade.

I dag betraktas handel av alkohol via nätet som olagligt i Sverige och omkring 4 000 svenskar riskerar straff för att de köpt sprit via nätet om EU:s domstol i sommar beslutar att importen striden mot lagen. Blir det däremot fritt fram för nätspriten kan den snabbt börja utnyttjas av andra grupper i befolkningen är de som i dag handlar via nätet, resonerar Sorad.

Näthandeln med alkohol utgör ännu så länge totalt bara knappt en halv procent av den totala konsumtionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".