Ändrat skolår ger brist på plantsättare

Samtidigt som en redan stor ungdomsarbetslöshet ökar under sommarhalvåret i Strömsunds kommun, är det svårt för de lokala entreprenörerna att hitta tillräckligt med arbetskraft när det är dags att sätta plant i skogarna.

Många av skogsentreprenören Anders Bryntessons kollegor har i allt högre grad börjat förlita sig på utländsk arbetskraft, men han själv vill i första hand gynna traktens ungdommar med arbetstillfällena.

Men ett stort problem är att skolornas terminer flyttats så de inte längre passar för skogsarbetet.

- Sommarlovet må vara lika långt, men det är svårt att motivera ungdomarna att arbeta under den senare delen av sommaren, berättar Anders Bryntesson.

Dessutom skevar skolåren mellan gymnasiet och grundskolan, så när niorna slutar en vecka senare men börjar samtidigt som gymnasisterna, blir sommarlovet kortare.

Från kommunens skolförvaltning har man inte uppmärksammat problemet, rektorerna på de olika skolorna får själva avgöra ledigheter på upp till en vecka, men sommarlovet som sådant är flyttat för att passa den jämtländska sommaren bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".