Myndighetsflytt drar upp lönerna

Ersättningsjobben har gjort så att fler byter jobb och det sätter fart på den lokala lönespiralen i Östersund. Dom nya myndigheterna har generellt högre lönelägen än de redan etablerade verken i Östersund.

- Vi har märkt av förändringen genom att personal har valt att sluta för att börja jobba på en ny myndighet, det säger Lena Haglund Persson som är personalansvarig på Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS, i Östersund.

Radio Jämtland har pratat med åtta av de 14 myndigheter som flyttar hela eller delar av sin verksamhet till Östersund. Majortieten är övertygade om att en nyetablering kommer att driva upp lönenivåerna i Östersund.

Dels genom att personal oftare byter jobb i och med en större arbetsmarknad, dels genom att de nya myndigheterna generellt har högre lön än de redan etablerade verk som har funnits i Östersund sedan en längre tid tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".