Libanon attackerat av Israeliska trupper

Israels armé anfaller sedan onsdagförmiddagen Libanon med flyg och marktrupp sedan shiamilisen Hizbollah sagt att den tagit två israeliska soldater tillfånga, enligt flera nyhetskällor.

Israel utsattes för beskjutning över sin norra gräns under morgontimmarna.

Två civila israeler sårades av projektiler som slog ned i Zarit nära gränsen, skriver tidningen Haaretz i sin nätupplaga. Befolkningen uppmanades att gå ned i skyddsrum medan en större kanonad utbröt över gränsen. Omfattande beskjutning rapporterades både från israelisk mark som svar på angreppet och från Libanon.

En israelisk säkerhetskälla sade till Reuters att libanesiska Hizbollah eller palestinsk gerilla i Libanon låg bakom de första projektilerna.

En stund senare rapporterade AFP att fyra israeliska civila hade sårats.

Två israeliska soldater togs till fånga på onsdagen av den libanesiska organisationen Hizbollah, uppger Hizbollahs tv-station enligt Reuters. Israeliska armén medgav att det var ”mycket troligt” och bekräftade att de båda saknas.

Det skedde vid en israelisk postering på gränsen till Libanon.

Libanesiska säkerhetskällor sade att israeliskt flyg omedelbart därpå förstörde en viktig bro i södra Libanon.

Under förmiddagen skedde en snabb upptrappning. Först sköts projektiler mot Israel från libanesiskt område nära Medelhavet och utlöste israelisk moteld. Senare sköts från libanesisk mark mot israeliska posteringar i det så kallade Shebaa-området långt öster om den första konfliktpunkten.

Israels armé meddelar enligt AFP att två soldater saknas vid gränsen mot Libanon och säger att de ”möjligen” är fångar hos Hizbollah.

Hizbollah uppger att de två fångarna befinner sig ”på säker plats”.

”För att uppfylla ett löfte om att befria fångar har Islamiska motståndsrörelsen klockan 9.05 i morse gripit två israeliska soldater på gränsen till det ockuperade Palestina”, heter det i ett uttalande från det shiamuslimska Hizbollah. Islamiska motståndsrörelsen är ett namn på dess väpnade gren.

Det var oklart om de fångar som Hizbollah vill befria genom utväxling med de israeliska soldaterna är palestinier eller libaneser.

Utom de två soldater som betecknas som saknade och troligen bortförda av Hizbollah, har tre israeliska soldater dödats under förmiddagen vid ett angrepp av libanesisk gerilla över gränsen till Israel, säger den israeliska räddningstjänsten Zaka enligt AFP. Deras identitet var inte klarlagd, och armén vägrade att kommentera./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".