Delar av transportstödet kan försvinna

Trots att regeringen lovat att transportbidraget ska bli kvar och dessutom dragit in på andra företagsstöd för att kompensera kostnaden, kan delar av transportbidraget nu försvinna.

De nya riktlinjerna som togs av EU-kommisionen redan i december, tillåter inte att regeringen ger bidrag för intransporter av råvaror för förädling i norra Sverige.

- Regeringen kommer göra vad som är möjligt för att berättiga även intransporterna till bidrag säger Marina Fransson på näringsdepartementet.

Det handlar om ungefär en femtedel av den totala bidragssumman som stoppas om inte kommisionen kan göra ett undantag från de nya reglerna. Pengarna kommer från regeringen men kan inte betalas ut om de överskrider EU:s riktlinjer.

Ifjol togs transportbidraget bort på grund av att staten hade stora kostnader för både tsounamikatastrofen och stormen gudrun, dessutom växte kostnaden för själva stödet också efterssom det delas ut i en procentsats av transportkostnaderna. Det gick bra för företagen i norr blir det fler transporter och dyrare för statskassan. Men efter stora protester återinfördes stödet när det visade sig att det fanns mer pengar i kassan än prognåstiserat.

Veligheten har skapat oro bland företagarna, på Rydab i Sveg där Åke Rydén är VD är transporterna både många och långa.

- Vi vill se långsiktigt på situationen och måste veta spelreglerna i förväg, ryckigheten är besvärlig, säger Åke Rydén till Radio Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".