Befarar stort mörkertal för klamydia

Det finns en konstaterad, kraftig ökning jämfört med i fjol men också ett stort mörkertal när det gäller fallen av klamydia i länet.

Smittskyddsläkaren Inger Andersson von Rosen säger till SR Jämtland att smittspårningen fungerar bra i länet men att man skulle behöva se fler negativa prover för att veta att man testar tillräckligt många.

Främst är det männen som inte tar initiativ till att testa sig. 15 procent av alla män som testas h a r klamydia.

I länet har provtagningarna ökat sedan förra året, men det kan inte förklara att man upptäckt så många nya klamydiafall - den ökningen har varit mycket större.

Det som bekymrar Andersson von Rosen är att andelen av dem som prövas som är drabbade har ökat - det är den siffran som borde sjunka. Som det är nu tyder det på ett stort mörkertal i länet.

Under årets första hälft var totalt omkring 9 procent av de testade smittade - det borde ligga på kring 5 procent säger Andersson von Rosen - fler borde helt enkelt testa sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".