Fler ska kunna starta hjärtan som stannat

Automatiska hjärtstartare ska finnas i varje kommun i slutet av nästa år. Utrustningen ska finnas på platser där det rör sig många människor, till exempel i köpcentrum.

Det är målet med Civilförsvarsförbundets nya kampanj Hjärta att hjälpa, som drar igång under hösten.

Alla som kan följa en enkel instruktion ska kunna använda hjärtstartaren, och om det inte är ett riktigt hjärtstopp fungerar den inte.

- Man kan inte skada en människa som inte har fått ett hjärtstopp, säger Anders M Johansson, generalsekreterare på Civilförsvarsförbundet.

Varje år drabbas 10 000 personer i det vardagliga livet av ett plötsligt hjärtstopp. 95 procent av dem avlider. Det vill civilförsvarsförbundet ändra på. Med hjälp av landets medborgare hoppas de kunna öka överlevnadsmöjligheten.

- Det här ska ske utanför den så kallade larmkedjan, alltså sjukvård, ambulans, polis och räddningstjänst. Då ställs det inte några krav på delegation på den som ska använda en hjärtstartare, säger säger Anders M Johansson, generalsekreterare på Civilförsvarsförbundet.

Civilförsvarsföreningarna i Jämtland och Västernorrland välkomnar kampanjen.

- Jag tycker den är jättebra med tanke på att man vänder sig till privatpersoner i det här fallet, säger Krister Westin, vice ordförande i Civilförsvarsföreningen i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".