Polisen: Hjälp oss ta fast tjuvarna

Sedan den första maj i år har 43 båtmotorer anmälts stulna till polisen i länet. Det är dubbelt så många som under samma period förra året. Ofta är det svårt för polisen att ta fast de skyldiga, eftersom det finns så få spår.

De flesta av båtmotorerna har blivit stulna i sjön Näkten och i sydöstra delen av länet. Nu vill polisen att allmänheten ska hålla utkik om de ser någonting misstänkt.

- Vi vill att allmänheten hör av sig så fort de ser bilar eller personer som de inte känner igen. Ortsbefolkningen på de här orterna är ju ofta bekanta med de som är återkommande sommargäster. Men om man ser bilar eller personer som man aldrig sett förut tycker jag att man ska höra av sig, säger Jan Andersson som är polis i Östersund.

Jan Andersson tror att det är några få personer som står bakom många av stölderna, och att de har hittat en bra hälare som säljer motorerna vidare. Antagligen använder de sig själva av en båt när de åker runt och tittar efter båtmotorer att stjäla, säger han.

En av de som blivit av med sin båtmotor är Nalle Hansson från Åre. Han har sommarstuga vid sjön Näkten. Nalle har länge använt en gammal båtmotor, men för en vecka sedan bytte han till en nyare. Sedan var han borta mellan söndag och torsdag kväll. I går kväll när han kom tillbaka till stugan var båtmotorn borta.

- Jag skulle ut och fiska och gick ner till båthuset och låste upp. Då var låset sönderbrutet och båtmotorn var borta, berättar han.

Eftersom den nya motorn blev stulen inom mindre än en vecka tror Nalle Hansson att någon haft koll på hans båt.

- De har ju tydligen haft kontroll och även sett att vi inte var här de här dagarna mellan söndag och torsdag, säger han och fortsätter:

- Man tror ju att det är lugnt och fridfullt i hjärtat av Jämtland. Man är inte mentalt förberedd på att sådant här ska hända.