Hård kritik mot Holiday Clubs arbetsmiljö

Åres stora upplevelsehotell, Holiday Club får kritik för sin arbetsmiljö. Flera före detta anställda som SR Jämtland pratat med berättar, men ingen vågar ställa upp med namn.

- Det är rena maffiametoderna, säger en av de före detta anställda.
.

Så här berättar ”Josefine” för SR Jämtland:

- En månad innan min provanställning skulle sluta blev jag muntligen lovad fast anställning. Två veckor innan den fasta anställningen skulle börja berättade min chef vad som skulle ingå i jobbet och vad lönen var. Eftersom det var mer ansvar ville jag ha mer betalt, men det ansåg inte Holiday Club. Då ringde jag facket och de sa att jag hade rätt och de skulle ringa Holiday Club om detta. Tre timmar senare blev jag inkallad till chefen som sa att jag inte fick vara kvar. Jag fick ingen förklaring.

En annan före detta anställd, ”Jonas”, berättar likt ”Josefine” att han blev uppsagd mitt i en provanställning utan någon som helst anledning och det trots att företaget lagt ut både pengar och tid på en utbildning åt honom.

Han misstänker starkt, , liksom Josefine att det berodde på att han varit i kontakt med facket.

Det som de anställa menar har varit felaktigt är till exempel felaktigt utbetalda löner, scheman som ändras i sista stund. Övertidstimmar som plötsligt försvunit är andra problem på Holiday club som anställda vittnar om.

”Patrik” en före detta anställd på Holidayclub säger så här:

- Det förekommer en hel del strul på Holiday Club, intyg blir inte skrivna och lönesättningarna följer inte kollektivavtalet. Vad det gäller facket så upplever jag det som att ledningen på Holiday Club vill hålla det så långt bort som möjligt. De ser det som en motgång och inte en tillgång.

Thomas Karlsson hotellchef för Holiday club tycker att peronalpolitiken fungerar bra men säger att dom tar till sig av kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".