Tolkning av ritning försenar äldreboende

Striden om bygget av ett äldreboende på Hornsberg på Frösön går vidare, Länsstyrelsen och Östersunds kommun är fortfarande oense om hur byggreglerna ska tolkas.

Bygget stoppades i onsdags av länsstyrelsens tjänstemän, som anser att själva huset blir för stort.

Under gårdagen har kommunen och länsstyrelsen försökt enas om hur man ska betrakta två intilliggande rum med en öppning emellan - om det ska anses vara ett sammanhängande rum eller inte.

- I absolut värsta fall, måste vi lämna in ett tredje bygglov där en dörr är inritad istället för den öppning på 130 cm, som finns inritad idag, säger byggprojektledaren Annelie Frid till SR Jämtland.

Men det skulle i så fall bli mer opraktiskt för de äldre, menar hon. Ritningen är nu skickad till Svenska standardiseringsinstitutet, SIS, för ett utlåtande om vem som har rätt. Ett svar från SIS väntas under fredagen eller senast måndag.

- Varje dags fördröjning kostar stora pengar - hur mycket vet jag inte - därför är vi angelägna om en mycket snar lösning, säger byggprojektledaren Annelie Frid till SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista