Länets politiker fattigast i landet

Politikerna i årets val tjänar betydligt mer än vad väljarna gör, men länets politker är fattiga i jämförelse med övriga Sverige.
Det är dock fortfarande dubbelt upp mot vad läsborna i allmänhet tjänar. Det visar en undersökning av de drygt 55 000 kandidater till kommunfullmäktige och riksdagen som statistiska centralbyrån gjort för Sveriges Radios räkning. Bara fyra procent av länets kandidater till kommunfullmäktige tjänar mer än 400 000 kronor per år. Och det är den lägsta siffran i landet. Jämtlands län har lägst antal nominerade till kommunfullmäktige som betalar förmögenhetskatt i jämförelse med övriga landet. Endast sex procent av kandidaterna betalar förmögenhetsskatt. Bara i Norrbotten finns det lika få förmögna politiker. Av landets alla kandidater tilll kommunfullmäktige betalar 11 procent förmögenhetsskatt. De fattigaste kandidaterna i länet har vänsterpartiet och socialdemokraterna. Av deras kandidater är det bara tre procent som betalar förmögenhetsskatt. Av centerpartiets är det fyra procent och av miljöpartiets fem. Elva procent av kristdemokraternas kandidater betalar förmögenhetsskatt och fjorton procent av moderaternas. Den största delen kandidater som betalar förmögenshetsskatt har folkpartiet. Nitton procent av dom folkpartistiska kandidaterna gör det. Knappt sju procent av länsborna betalar förmögenhetsskatt. För Sverige som helhet är andelen drygt nio procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".