Sven Svensks Getost

Här är receptet på denna kulinariska hälsingeost som tagit en omväg via Vancouver och tillbaka:

-5 liter mjölk värmes till 35-37 grader.
-Häll i en rågad matsked med ostlöpe.
-Låt stå i rumstemperatur i 1.1/2 till 2 timmar, tills det bildas en massa.
-Häll massan i en sil eller silduk och låt vasslan rinna av.
-Häll massan i ett ostkar av trä eller en silduk.
-Salta lätt och låt stå i kylen i ett dygn.
-Vänd osten och salta lätt igen och låt den stå ytterligare ett dygn eller tills att all vassla runnit av.
Man kan också lägga den färdiga osten i saltlag i ett dygn.
Saltlag: 1 liter vatten och 1 dl salt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".