Slottstorget, förslag utan gångbro. Foto: Gävle kommun

Den ofrivillige länsantikvarien i Gävle

"Jag har missat filmen"
1:28 min

Det finns planer på att bygga en restaurang på Slottstorget i Gävle. Men innan spaden kan gå i jorden så måste länsantikvarien undersöka platsen för att säkerställa att det inte finns några viktiga fornlämningar på platsen. Känner du igen historien? Det är nämligen nästan exakt samma story som ligger till grund för Lasse Åbergs film Den ofrivillige golfaren.

– Jag har missat filmen men den låter ju som en viktig del av vårt kulturarv, säger Klara Wirdby som är enhetschef för kulturmiljö och folkhälsa på länsstyrelsen.

Du som jobbar med länsantikvarien, känner du igen den här bilden som jag beskriver?

– Vi hamnar ju ofta i det läget att vi får epitetet att vara nejsägare och det är något som vi jobbar ganska hårt med att tvätta bort. Vi försöker jobba med hur vi kan tillgängliggöra kulturarvet, hur vi kan få fler att ta del av det och lära sig med. Det är ändå något som säger något om vilka vi var och om hur vårt samhälle kommer att förändras framöver. Vi är medvetna om det och försöker tackla på ett konstruktivt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".