Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I Morgon P4 Gävleborg får du veta när världen är sig lik - eller olik.
1 av 4
Vegetariskt alternativ i påsk Foto: Ola Sterling
2 av 4
Vegetariskt alternativ i påsk Foto: Ola Sterling
3 av 4
Vegetariskt alternativ i påsk Foto: Ola Sterling
4 av 4
Peter Ågren är kocken bakom dessa vegetariska påskalternativ Foto: Ola Sterling

Peter Ågrens vegetariska alternativ till påskbordet

Senapssill utan sill eller kanske en riktigt god påsksallad. Peter Ågren är kock och något av en specialist på vegetariska rätter som passar till påsk.

Griljerad kålrot


Ingredienser:
kålrot (på ca 800 g)
2 grönsaksbuljongstärning
1 tsk salt och 5st kryddpepparkorn

Griljering:

1/2 dl brännässelsenap
1 tsk potatismjöl
1 msk honung eller agavesirap
ströbröd eller polentagryn

Gör så här:

Skala kålroten. Koka upp vatten tillsammans med saltet, kryddpepparn och buljongen, sänk försiktigt ned kålroten och koka den i cirka 90 minuter. Den ska vara något hårdare än potatis. Ta upp och låt vila i 20 minuter på en tallrik, värm under tiden upp ugnen till 225°C.

Lägg kålroten i en ungsfast form. Blanda ihop senapen, vatten och potatismjölet och lappa på med en slickepott. Vänd sedan ner den försiktigt i ströbrödet och tossa på. Grädda tills griljeringen fått en fin färg, 20-25 minuter. Låt svalna helt innan man skär upp den.

God påsksallad

Ca 200 g sytlade morrötter (kokta i ättikslag)

5 – 6 kokta kalla potatisar

100 g (1,5 dl hackade) inlagda rödbetor

100 g (1,5 dl hackad) salt- eller ättiksgurka

2 rödlökar

3 – 4 msk kapris

2 msk honungsfrestelse

2 dl smetana

Gör så här:

Skala potatisen. Skär i mindre bitar och lägg i botten av en form eller på ett större fat. Hacka de inlagda rödbetorna och saltgurkorna i fina tärningar. Skala och finhacka rödlöken.

Skär morötterna i smala bitar. Varva sill, rödbetor, gurka och lök på potatisen och lägg upp på ett fat. Strö över kapris. Serveras med honung och smetana på sidan i småskålar

Senapssill utan sill
1 aubergine (eller 1 burk stora vita bönor om du hellre vill ha det
½ dl Jädra öl senap
1 msk rörsocker
3 msk kallpressad rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
1 dl havregrädde
½ röd lök
½ dl finhackad dill
salt, svartpeppar

Skär auberginen i sillstora bitar. Koka dem mjuka och sladdriga i saltat vatten några minuter. Finhacka löken. Blanda senap, socker, olja och vinäger. Vispa ner havregrädden. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda med senapsblandningen. Rör ner lök och dill och blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rödbets-getfeta

ger ca 250g färdig ost

1 liter filmjölk 3 %, värm till ca 80-90 grader.

Sila filen i ett kaffefilter. När vasslan runnit av och ostmassan känns fast kan du smaksätta med lite mixad rödbeta, getost, honung och salt.

Serveras med gott bröd, knäcke eller kex

Ädelost créme

2 dl hårt vispad crème fraiche

50 gram lokal grönmögelost som hackas i småbitar

Lite salt och vitpeppar

Blanda samman allt i en skål och servera med dippvänliga grönsaker

Fyllda Gapas (mumsbitar bakade i ugn)

Skogssvamp med periljerot och BBQ-blårök (rökvatten och blåbär)  
Rödlöksklyftor med balsamico och finhackad lök
Champinjoner med svartvinbärssenap  
Cocktailtomater med spacebar (seitan-korv) och örtsalt.  
Squashbåtar med krösamossås (lingon-cilli)  

Tillagning i ugn på 200 grader i ca 20 minuter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".