Femhundra

Kortoxen är en bra bok att ta till om man undrar över regler eller vill lära sig nya kortspel...

Ett spel för 2-5 spelar.
Alla spelare får 7 kort var på handen och resten blir till en hög mitt på bordet med baksidan upp. Man vänder upp det översta kortet och lägger det bredvid högen.
Spelet går ut på att först samla ihop 500 poäng i protokollet genom att man lägger ut korten i olika konstellationer på bordet framför sig. En person börjar genom att antingen ta det översta kortet i högen med baksidan upp eller så får man ta det kort som ligger bredvid med framsidan upp.
När det är ens tur och man tagit upp ett kort kan man få lägga ut antingen en ”Triss” bestående av tre kort av samma valör, t.ex. tre st knektar, har man alla fyra knektarna kan man naturligtvis lägga ut fyra.
Eller så kan man lägga ut en ”Stege” bestående av minst tre kort av samma färg och som har valörer i följd, t.ex. Spader 6, Spader 7 och Spader 8.
När man har lagt ut minst tre kort på bordet får man även bygga på andras ”Stegar” och ”Trissar”. Om någon har Spader 9 på handen kan denne lägga ut den som fortsättning på den ”Stege” som tidigare lagts ut. Sen kan någon annan fortsätta med Spader 10, Spader knekt o.s.v.
När man lagt ut det man vill måste man lägga ut ett annat kort mitt på bordet med framsidan upp så att man döljer det / de kort som ligger under.
Man får olika poäng beroende på vilka kort man lägger och 2:orna till 9:orna är värda 5 poäng, 10:orna är värda 10 poäng, knektarna, damerna och kungarna är värda 15 poäng och essen 25 poäng.
Så småningom blir den hög med framsidan upp större och större och det kan finnas kort där långt ned i högen som man vill ha, då kan man välja att ta upp hela högen, men för att få göra det måste man kunna lägga ut en svit av kort på bordet framför sig, som innehåller kort från högen man just tagit upp.
Kan man inte lägga ut någonting får man 50 minuspoäng i protokollet, om man börjar lyfta på korten i högen för att titta vad som finns där under (utifall man glömt vilka kort som lagts ut) får man 25 minuspoäng.
När någon spelare blivit av med alla sina kort på handen är omgången slut och denne får 50 poäng till protokollet.
Tar högen med kort med baksidan upp slut innan någon hunnit få slut på kort på handen vänder man bara på högen med använda kort.
När omgången är slut räknar man ihop poängen för de kort man lagt ut på bordet samt drar bort poäng för de kort man har kvar på handen, skriver upp dessa poäng i protokollet och delar sedan ut till en ny omgång och det gäller alltså att först skrapa ihop 500 poäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".