December

051223 - Blue Stilton

Det blir inte alltid som man tänkt sig...
Först skulle jag fika med Johan men han satt fast på jobbet. Sen skulle jag fika med Aino men hennes lilla dotter kräktes.
Väl hemma såg jag fram emot en helkväll tillsammans med filmen ”En långvarig förlovning”. Uppkuddad i soffan med en kycklingsallad och ett glas chardonnay insåg jag till min stora irritation att ljudet inte funkade som det skulle på DVDn. Satan. Ur hela dagsplaneringen sprang alltså en ensam capuccino på Spegeln. Det bidde en tumme.

 

051221 - Pepparkakanmannen (Jordi Botas svensk-katalanska version av pepparkaksgubben i konstlinjens luciatåg 1989).

Igår kunde jag då äntligen baka mina pepparkakor efter köpedegskonstens alla regler. Det gick galant, så galant att jag klockan två i natt gick upp och åt ett par stycken. FÖr övrigt ser mina åtaganden inför julfirandet ut så här:
Köpa Glögg
Köpa Whiskey (med ey eftersom den ska vara irländsk)
Fixa stiltonost till pepparkakorna
Införskaffa svåger Ozzyz rödbetssallad
Rimma
Stå för julmusiken, alltså på CD, själv sjunger jag bara till sillen.

charlotta.cederlof@sr.se

051220 - All I want for x-mas...

Jag har nu i dagarna två framför klagomål på hur dåliga vuxna är på att önska sig saker i julklapp, om man nu sysslar med julklappar vill säga. Nu vill jag ju inte kasta sten i glashus så här är min önskelista:
Espressomaskin, Elvisbälte, Alla tio vänner-åren på DVD, Jag Claudius på DVD, hemmabio, Billy-Joe Armstrong i Green Day, en personlig tränare, en resa till Chicago, en palestinsk stat och Apple OSX tiger.
Det var det hela.
Tack på förhand.

 

051219 - Deg

Eftermiddagen skulle ägnas åt pepparkaksbak. Det är mitt enda uppdrag inför julen. I lördags frångick jag helt min ortodoxa inställning till julebaket och - hör och häpna - köpte färdig pepparkaksdeg på Köpis i Valbo. I eftermiddags, efter Beverly Hills ( jag har bestämt mig för att försöka se samtliga avsnitt av denna närmast kultförklarade 90-tals serie) var jag redo för kavel och pepparkakshjärtan, men till min stora besvikelse skulle tydligen degen ligga i  rumstemperatur i fem timmar innan den var knådbar. Inget bak idag alltså. Jag kan ju inte börja baka halv nio för då är det ju bara en halvtimme kvar till CSI-N.Y och sen måste jag ju sova. I bland känner jag mig lika formaterad som mina morgonsändningar. Nå ja, i morgon är en annan dag, som Crister Björkman skulle säga.

Åter till Beverly Hills 90210. Nu är det slut mellan Brenda och Dylan och det gör mig ungefär lika nedstämd som när Rachel och Ross förhållande i Vänner krashar. Det trista med Bevvan är att Brenda och Dylan inte blir ihop igen. De kysser varann en gång men det är allt. Det är bara att bryta ihop och komma igen. Annars kan jag ju glädja mig med att både Luke Perry och Ian Ziering är vänsterhänta.
Andra vänsterhänta:
Robert deNiro
Brad Pitt
Ramses II (hur man nu vet det...)
The Boston strangler
Mark Twain
Celine Dion
Bill Gates
Sju amerikanska presidenter, dock inte George W. Bush (viktigt att påpeka).
Leonardo daVinci
Jimi Hendrix
Curt Cobain
Anni Lennox
Whoppi Goldberg
Greta Garbo
med flera...
Vi är få men vi är oslagbara.

 

051219 - Snälla barn

Min systerdotter går i ettan. Eftersom hon lärt sig att skriva föranleder det mig att publicera hennes önskelista, med förtydligande och kommentarer av svåger Ozzy:

Bratz bil (hon har så mycket Bratz så det känns väl inte riktigt som angeläget men det är ”inne”)
3 Bratz pojkar
1 Bratz flikka
Bratz påslakan och örngot (kan ju vara något)
Justa kläder (är poppis, storlek 134 är bra)
En DVD (hon älskar film och musik, hon har även en sådan där kareoke-maskin)
Fina smyken
Städjälp (hon behöver det men...)
Vaki taki (walkie talkie)
Snorrejsor (Snowracer)
Pokimon (hon är inte intresserad)
En riktig katt och en hund (nej!!)

August (August har önskat, Alice har präntat)
Flaxitrax (Flexi Trax, bilbanegrejor, han fick ett stort set i födelsedagspresent, MYCKET populärt, det finns massa grejor, han har fjärrkontroll för styrning av bilar och diverse andra tillbehör)
Yogio kort (YoGiOh eller hur det stavas, han är för liten men det räknas som fränt, han har rätt mycket)
Transfårmers (populärt, han har flera men uppskattar det, relativt dyrt)
Snorrejsor
Pokimon sät (Pokemon kort, han har massor men det är fränt...)
Vajki tajki
Pingu spel (vet inte vad men något spel alltså)
En riktig tomtenisse (han är inte dum han)
Biljeter til Elektrik Banana Band
Körkort (oj, oj, oj)
Städjälp (även här behövs det hjälp men..)
Marsvin (nej!!!)

”Mamma, vad önskar du dig i julklapp?”
”Snälla barn.”
Hu...

 

051214 - Jansson

Varje jul säger min mor med emfas att ”det går precis lika bra att göra Jansson på mjölk. Man känner ingen skillnad.”
Efter gårdagens julfest i huset där jag bor kan jag bara säga: ”Jo mor, det gör man. Det är en enorm skillnad.”
Mer grädde i frestelsen.
Jag hör till den kategorin människor som tycker om kall mat, alltså när den varma maten kallnat. Kall Jansson och kall potatisgratäng hör till favoriterna. Att på julnatten smyga upp till kylskåpet och tjuva lite kall ungsfast mat är ett rent nöje. Särkilt god är kall mat som innehåller smält ost. Då får man liksom upp ett helt ostflak med fingrarna. Kall lasange... I julkylskåpet är det gudagott att vara, med eller utan kylskåpskall pasta.

charlotta.cederlof@sr.se

 

051213 - Santa Lucia

Som storasyster i familjen har min plats som Lucia i det lilla familjetåget alltid varit tämligen ohotad. Jag skred med ljus i hår runt i villan allt medan min lillasyster fick agera tärna, stjärngosse, tomte och pepparkaksgubbe. Däremot har jag aldrig lyckats ro hem kronan i omröstningssammanhang, vilket i och för sig är tur eftersom jag har ett av världens i särklass sämsta morgonhumör. En sur Lucia till frukostkaffet vill väl ingen ha kan jag tro.
Men hur i hela friden kan du då sända morgon undrar vän av ordning. Det hela handlar om timing. Det gäller att inte utsätta sig för andra allt för tidigt. Därför byts av förklarliga själ inte många ord mellan mig och nyhetssändaren innan sändning. När programmet sen är i gång, ja då har jag ju varit uppe i två timmar och då är morgonhumöret redan dränkt av kaffe och banan. 

charlotta.cederlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".