Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I Morgon P4 Gävleborg får du veta när världen är sig lik - eller olik.

Januari 2006

060127 - Storm

I går var jag och Torbjörn på ”Storm”. Otroligt bra! Inte lika bra som ”Smala Sussie” men nästan. ”Smala Sussie” står i en klass för sig. Som vanligt satt jag på rad sex plats 132 och trots att filmen gick av TVÅ gånger så gick jag lycklig från bion. När filmen gick av så tog en rådig Torbjörn och gick och pratade in en röd lur som han visste fanns, som man tydligen skulle kontakta maskinisten i. Det kändes som att han anropade vita huset, eller Batman...
Sen gick vi på Interpool med Pablo och Hesam. De hade bevakat dubbelmordsrättegången hela dagen och såg helt snurriga ut. Jag gick hem efter ett glas vitt. Torbjörn stannade och spelade biljard. En annan har ju ett jobb att sköta...

Väl hemma konstaterade jag att jag måste köpa ny dammsugare och att jag faller för män med långa näsor. Det kanske beror på att jag själv har Radio Gävleborgs längsta näsa; 5.8 cm.
I förmiddags tog jag en tur till K-rauta och inhandlade en ny dammsugare. När jag sen kom hem och öppnade kartongen så visade det sig att den redan var köpt en gång och återlämnad och den var slarvigt nerpackad med felrapport och allt, dock inte lagad. Jaha! Tillbaka till K-rauta med hela skiten, men dom var hemskt tillmötesgående där och allt ordnade sig till det bästa. Nu kan jag äntligen slänga min galppa gamla dammsugare som jag köpte 1996 av en snubbe på Konsum som skulle flytta hem till Iran.

Ikväll är det en av mina favoritäventyrsfilmer på tv. Mannen med järnmasken.

060121 - Plötsligt: Hudiksvall

På min förmodade promenad gick jag upp på radion för att hämta min mp3-spelare. Lördag eftermiddag, ingen där, kanske nån från sporten bara tänkte jag, men ack så fel jag hade. På SR Gävleborg lyser flitens lampa just nu på grund av snöovädret i Hudiksvall. Jag vill kalla det oväder. Än så länge vill jag att ordet SNÖKAOS ska vara förbehållet Gävle. Men det får tiden utvisa... Nu sitter jag här och förbereder måndagssändningen istället för att promenera. Men gå sen då Charlotta! Icke!!! Måste ju hem och se Tottenham-Aston Villa. Varför? Lätt som en plätt. Två anledningar:  Spurs är mitt hjärtas lag och Olof Mellberg i Aston Villa en av världens i särklass tjusigaste karlar. Dessutom måste jag fika med Pablo och Hesam.
Igår satt jag och väntade vid telefonen att mina radiovänner skulle höra av sig. Det gjorde dom inte. Dom glömde bort mig. Semester en vecka och man är passé...

charlotta.cederlof@sr.se

 

060120 - Dialogen fortsätter...

Har diskuterat med Weyde igen...

PW: Hey Babe, nu ska jag prodda Nybryggt. Och jobba natt två nätter dvs jetlagga om dygnet som man gör en gång i månaden. Kan inte du ta med dig en bandare ut i Gävle och undersöka snöslungor åt oss i ett treminutersrep??? Serious?
CC: Lessen, men jag är knackered. Vaknade halv tre i morse och mådde jätteilla och sen försökte jag kräkas men det gick inte och sen var jag yr i huvet hela sändningen. Och jag är inte ens bakis! Kan jag ha fått H5N1?
PW: Vad synd om dig. Att du mår dåligt. Jag vet inte vad H5N1 är? Krya på dig, BÄJBI...
CC: Det är ju fågelinfluensan ju!
PW: Nä, ge dig! Har du bacillskräck, är du hypokondriker? Du har bar fått en oskön släng av traditionell svensk januarisjuka. Men vad gör du på jobbet? Gå hem, proppa i dig legala droger i tablettform, bulla upp dig med täcke i soffan, fjärrkontrollerna nära till hands och spana några favo-dvd:s.Somna till en sväng när du behagar!
CC: Du jag är otroligt fascinerad av sjukdomar: Rift valley fever, marburg, lassa fever, rabies, jungelfeber, ebola, e-coli, u name it! Men speciellt hypo är jag inte (längre bör tilläggas).
PW: Du. När jag var student var det en kille som varit ute på egen hand i Uganda och spanat apor. Han drabades av Marburgerviruset och hamnade på Universitetssjukhuset i Linköping av alla ställen. De hade väl någon sådan specialistkompetens. jag och MT delade ju lägenhet snett bakom US och brukade emellanåt sitta och kolla in folk från vår balkong med märkliga åkommor som var ute och spatserade med droppställ, eller schizon som gick och hojtade. MEN åter Marburgervirusmannen. Detta var förstasidesstoff i RIKSMEDIA - de fick spärar av en hel klinik, snuben krävde 42 liter blod, personalen gick i dräkter likt Tjernobylsanerare, OCH, vi hade en flicka på besök i vår lägenhet ibland som pluggde till läkare. Hon hade ju koll på Marburgermannen. Mirakulöst överlevde snubben och blev ett stycke svensk medicinhistoria.
En härlig vårdag våren 1989 när vi satt där på balkongen och krökade så säger Mari: Där kommer han ju; Margburgermannen!
Och så kom en bildskön snubbe i sliten skinpajj, men han var helt steloperad i ett ben, och hade en krycka och gick väldigt långsamt. Han var på benen, ute och rehabilterade.
Vi följde hans promenad fascinerat.
Ola, hade hunnit bli på fyllan och vrålade ”Marburg” varpå alla gömde sig bakom balkongen. Jag tror att någon slog till Ola, jävla pucko.
Det kan ju tåla att påpekas att vi alltså passerat 20-årsåldern, och inte var tio...

 

060119 - Home again...

Brun och fin, i kanske två dagar till... Som vanligt började brännan att krackelera redan på flyget hem. Resan var värd varenda spänn. Nu är jag utvilad (i två dagar till...) och jag har gett presenter från Spanien till mina vänner. Kerstin Carlsson fick salt. När hon var på språkresa i Peru och pluggade spanska bad jag henne att ta hem lite peruanskt salt till mig. Trots två veckort idogt spanskaläsande lyckades hon med konsttycket att ta hem en påse socker!
Vad jag gjorde i San Augustin; levde pensionärsliv! Det är det som är det fina i kråksången när man far till Gran Canaria. Man promenerar omkring och läser till tre på morgonen och dricker sangria för pengarna och ibland tar man bussen någonstans och på kvällarna ibland tittar man på SVT Europa med föräldrarna och kollar vad det är för väder i Sverige, inte alls komplicerat.
En av mina favorithobbies när jag är utomlands är att gå i utländska livsmedelsaffärer. Så köper jag hem rolig mat och kryddor med utländska namn. Jag har till exempel märkt att Knorr-sopporna är mycket godare i Italien och Spanien än hemma i Sverige.
Kurt såg ut att ha haft ett hälsosamt liv medan jag varit borta. Han såg smalare ut. Undrar om Torbjörn har haft fitnesskurs med honom.
Körde i snörök och ymnigt snöfall på natten från Arlanda och plötsligt kändes det som om jag aldrig varit borta.

Läste dessutom en GRYMT bra bok; Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Vampyrer i Blackeberg. Det ni!

charlotta.cederlof@sr.se

060110 - Resfeber

re’sfeber subst. ~n
ORDLED: res--febern
• nervositet inför förestående resa: hon hade alltid ~ när hon skulle flyga
HIST.: sedan 1744; jfr ty. Reisefieber med samma bet.

Ja, det verkar ju i alla fall inte vara helt påhittat eftersom ordet tas upp i NE. Min resfeber innebär myror i benen, hjärtklappning och sömnlöshet. I kväll far jag till Ingeborg i Mälarhöjden, i morgon 07.55 flyger jag till San Augustin, Gran Canaria. Igår spöregnade det där. Jag tänker komma med det vackra vädret.

060109 - Narnia

Så har jag då sett den, filmen som bygger på boken som en gång i tiden kategoriserades som ”det-här-är-den-BÄSTA-boken-jag-läst-i-hela-mitt-liv”. 
Det här var inte den bästa filmen jag sett i hela mitt liv. Efter ringentrilogin och Harry Potter så känns det lite som att sagoeffektstoppen är nådd. Dessutom var den ganska långsam. En klar trea, sa Torbjörn.
Lägenheten är storstädad. Till och med bokhyllorna är dammade och möblerna har dammsugits. Golvet torkat. Jajjamensan.
Lördagen blev helt upp och ner, fast inte alls på ett tråkigt sätt. Först Arlanda tur och retur i arla morgonstund. Halv fyra närmare bestämt. Sen kunde jag inte alls sova på dagen och när jag for ut till Köpis, rätt trött faktiskt, så handlade jag jättekonstiga saker eller vad sägs om ett spontant ångkokare-inköp. Jag somnade i soffan framför tvn som stolt ägare till ännu ett kökredskap.
Igår gjorde jag ingenting, jo, jag köpte toapapper. Det säger väl allt.

060105 - Trettondagsafton

Kom Caspar, Melchior och Balthasar med guld, rökelse och myrra på trettondagsafton eller kom de på trettondagen? Vilket som må vara hänt men faktum är att vi i Sverige är väldigt bra på att tjuvstarta. Att fira i förväg. När resten av den kristna världen ser Juldagen som julens höjdpunkt, ja då har vi redan firat klart och är på väg ut i mellandagsrean. Vi har en fäbless för aftnar. midsommarafton, valborgsmässoafton, julafton, påskafton och jag tror att om vi införde en nationalafton den 5 juni så skulle vi bli världsledande på att fira vår nationaldag också. Nu är vi ju tämligen bleka på den punkten jämfört med andra länder.

Jag och min vän Peter Weyde på SR Östergötland har haft ännu en givande konversation över nätet. Här följer ett av våra mer interlektuella samtal:
CC: Jag har min spurs-mössa på mig.
PW: *p u k e*!
CC: Jag vet att du älskar mig över allt annat ändå ;-)
PW: Det gör jag ju. Och vore du bara här just i detta nu skulle jag kasta ut dig i snön (har kommit 4 decimeter i natt) och mula dig i pudersön. Stoppa en grabbnäve snö på ryggen, och kasta en löst kramad boll på din mössa. Allt för att det är killars enda sanna sätta att våga närma sig och dessutom få röra tjejer! Så har jag hållt på sedan jag var fem.- Alltså i typ trettifem år...
CC: JAAA! Och så kan jag utbrista på sann gävle dialekt:
”mäh älu (obs tjockt L) hjärndöö!” Och sen fnittrar jag och ristar in ditt namn i skolbänken.
PW: Peace and Luve.

CC: Gott nyttår din gamle man! Jag fick inte en palestinsk stat i julklapp men däremot en mp3spelare så nu är jag helt bortkopplad från världen när jag är utomhus. Väljer dock bort den på morgonen så jag ska höra om det kommer nån mördare när jag går till jobbet.
PW: Gott Nytt År kära CC!
Akta dig för Gävles morgon-Stalkers. Gå i tystnad... Kan väl förövrigt vara skönt med litet silence när man jobbar i - och med - ljud hela tiden.
Igår blev Arsenal berövade en straff mot wankchester USA.Jag har knappast hämtat mig. Men har på mig en Gunners-munKjacka dagen till ära :-/
Rock on, BÄJBI!
Imorgon har jag semester. jag har FYRTIOTRE semesterdagar detta år. Det stavas egentligen N-I-C-E!
CC: Jag såg matchen. Irriterad. Gillar INTE Chelseas onda försprång. Samtidigt som jag drömmer drömmen starkare än någonsin om ett Spurs i Europa. Tottehammössa på. Minus 20 när jag gick till jobbet. Idag har jag flätor! Såg du prison break. Så jävla guld!
PW: har inte TV3 :(
Det är väl f.ö första gången på 2 decennier som just TV3 köper in något av intresse som man missar. jag är en usel TV-tittare, f.ö. Jag tittar endast på sport, dokumentär och ibland film. EN serie följer jag, har gjort i TRE år. The Shield. Världens bästa snutserie ever. Om ett gäng rå-korrupta snutar i ghettot Framingtona L.A, som pressar cracklanagre på pengar och kör sitt eget vigilance-race. Outstanding.
Jadu.
För första gången på TRETTIO år (typ) så kommer det bli en nagelbiatre mellan ärkerivalerna i norra London; Sp*rs-Gunners. Gunners måste ju säkra en fjärdeplats och europaspel med ny mega-arena. Men - hur tungt det ändå är att skriva det: Spurs ser bättre ut. Arsenal är ett mittenlag i år.
CC: The Shield är ju ASBRA! Ännu en connection mellan superhjärnorna Cederlöf-Weyde.
Spurs är bra för att dom för tillfället glömt bort att dom är världens stabilaste mittenlag. Varje vecka väntar jag med fasa att insikten är tillbaka.
-PW: Ja. Vi borde tamigfan däjta. Någon gång. :-) Nya säsongen av The Shield är ju bara ruggigt bra. Nu fular ju Shane hårt bakom ryggen på Vic. Ryyyyyyyyyyyyys.... Måndagens bästa happening. 22.00 på Canal +
Lugn.  spurs håller i år. gunners floppar - å henry gör en vieira i sommar. nu är ”sötebrödsåren” tillända. But WE WILL RISE again!

Och så där har det pågått sen 2002...


 

060104 - Gå i fängelse

Jag var med om en mycket bizarr dröm. I serieformat. Natten till igår drömde jag att jag och min kompis Hedvig var hemma hos familjen Ozzy Osbourne och brunchade. Han bodde i en fantastisk trävilla i Canada och hela huset var kantat av en inbyggd joggingbana som på sätt och vis påminde om brobyggena i Madison County. Vi åt och åt men jag var ganska besviken på att Ozzy inte hade någon av mina favvo-ostar.
Sen ringde klockan 04.20 och jag stapplade i väg i -20 gradig kyla till radion. Väl hemma sov jag lite middag och då fortsatte jag att drömma om Ozzy-brunchen. En seriedröm!

Apropå serier. Amerikanerna spottar ur sig tv-serier nu, den ena bättre än den andra:
CSI, CSI Miami, CSI NY (CSI kanske är ett sånt franchising bolag.)
NCIS
J.A.G
Lost 
Revelations (Undergångs-TV) och nu...
Prison Break!!!
Hittills har jag hållit serierna med förkortningstitlar högst med jag tror Prison Break sopar mattan med allihopa. Peter Stormare som ond inlåst maffiaboss och huvudpersonen Michael Scofield (Wentworth Miller) ser dolskare ut än Anakin Skywalker (Hayden CHristensen) i Star Wars III.
Serien handlar om en kille som ser till att hamna i fängelse för att få ut sin brorsa som sitter på Death Row. Som hjälp har han bland annat tatuerat in hela fängelsekartan på kroppen. Reprisen går i kväll. Ge den en chans. Det är en order. Annars får du gå i fängelse utan att passera gå.

060103 - Gott nytt år!

Detta har hänt:
Julen firades högt och lågt hos lillasyster i Stockholm och det fick mig att minnas hur oerhört frustrerande det var med julafton när man var liten.
Dan före julafton kunde man inte vara någonstans för man var alltid i vägen och vart än man vände sig stod en ilsken dammsugare och lurade. Sen när det äntligen blev julafton efter ungefär tusen timmar så fick man ändå gå och vänta hela dagen på att tomten skulle komma (och sen när man öppnat alla julklappar så visste man inte alls vad man skulle göra och det var liksom över. Kalla mig bortskämd, men så var det. Ingenting verkar ha förändrats. Efter julklappsutdelningen satt mina syskonbarn i varsin hög med flexitracks och transformers och bratzdockor och jag vet inte vad och sade:
-Vad ska vi göra nu då?
Själv fick jag en mp3-spelare så nu kan jag gå omkring och tala in saker direkt i ett litet minne på magen istället för att anteckna. Den påminner faktiskt lite om den hörapparat som min far hade när jag var liten. Dessutom ska den fyllas med ljuv Green Day- och White Stripesmusik inom en inte allt för avlägsen framtid. Jag frågade tomten om han var singel, men det var han tyvärr inte.

Sen blev jag förkyld. Nyårsafton tillbringades i soffan med en spinnande katt och långfilmer. När det smällde som värst vid tolvslaget blev Kurt lite elektrisk och gick med knäande kattgång. Även nyårsdagen spenderades vågrätt tillsammans med filmerna:
1. Ivanhoe - och ja det är fortfarande lika frustrerande att han väljer den bleka och mesiga Lady Rowena framför fagra Rebecca. Och vad gör karln egentligen? Han ligger ju skadad mest hela filmen.
2. Titanic - och ja jag grinade i princip non stop från det att Ruth väljer att inte gå ombord på livbåten till slutet. Såldedes snyftade jag i nästan en timme.
Om en vecka har jag semester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".