Blokus

Blokus kan spelas på två sätt, med två eller fyra deltagare. Med två deltagare kan man använda sig av två olika spelplaner, antingen det med två färger, Blokus Duo, eller det med fyra, Blokus Classic. Välj helst det med fyra färger eftersom du då alltid kan välja mellan att spela två eller fyra deltagare (även tre, se längt ner).

Varje deltagare får en färg och tilldelas flera olika geometriska figurer som ska sättas ut på spelbrädet, alla börjar i var sitt hörn och den som till slut täcker flest rutor på spelbrädet vinner spelet. Blokus låter säkert väldigt simpelt och tråkigt på den här beskrivningen, men ingenting kunde vara mer fel! Varje figur ska nämligen nudda någon annan figur av samma färg, men de får bara nudda varandra i hörnen - aldrig får de ligga sida vid sida! Detta gör spelet komplicerat och väldigt roligt. Möjligheterna att blockera andra spelare är många vilket gör spelet utmanande. Känslan av att veta att alla ens figurer kan placeras ut är härlig, men det är lika försmädligt att inse att någon placerat en pjäs i vägen för dig så att dina möjligheter starkt har begränsats.

När en spelare inte kan lägga ut fler figurer så är den spelaren ute, när ingen kan lägga mer överhuvudtaget räknas kvadraterna på figurerena samman och den med flest kvadrater kvar förlorar och den med minst vinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".