Intressant om "förorten"!

Jag vill först tacka och säga att det var ett mycket intressant program som jag hörde i Barnen i fredags. Själv är jag författare och har intresserat mig för fenomenet ”förorten” och blev mycket tagen av de barnen som berättade att de inte hade någon aning om vad det ordet stod för. Filmens titel segmenterar föreställningen om att det finns något vedertaget innehåll kring begreppet förort, precis som Rännstensungar gjorde på den tiden den kom.

Jag tyckte det var en mycket bra intervju med barnen som betraktar och sen analyserar en kritikerrosad film som helt oproblematiskt lanseras som årets barnfilm över hela Stockholmsstad.

Jag tycker det var genialt att låta publiken som filmen riktar sig till, få ställa sina undringar om vad det de fick se och direkt få konfrontera det med regissörerna bakom filmen.

Något som också var intressant var frågan från reportern ”vad betyder förort?” Och där ett barn yttrar sig lite konfunderande, ”ett område kanske” och varpå regissören präktigt säger ”jag tror man kallar det område man bor i för det som det heter och inte för förort” - vilket är jätteintressant eftersom hon själv precis gjort en film som hon kallar ”Förortsungar”.

Tack så mycket!

Carl-Mikael Dahl, författare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista