Skamvrån: Ja eller nej?

Fredag 3 nov 11.03 & 23.07 & Söndag 5 nov 18.00

- Alla barn som blir kränkta eller alla föräldrar som anser att deras barn blivit kränkta i skolan eller på förskolan ska anmäla det, anser barnläkaren Lars H Gustafsson i en intervju  i veckans Barnen. 

Lars H Gustafsson trodde inte sina öron när en mamma ringde till honom och berättade att hennes fyraårige son hade blivit placerade på sk time-outstol tre gånger samma dag. Mamman undrade om sådan bestraffning verkligen var tillåten och hur hon skulle göra. Lars H Gustafsson anser att denna nygamla typ av bestraffning strider mot såväl Föräldrabalken 6:1 som FNs Barnkonvention från 1989.

I veckans Barnen följer Ylva Mårtens upp programmet ”Är skamvrån tillbaka?” som sändes den 23 oktober. En spaning efter skamvråer, time-outbänkar och busmattor i hem och på förskolor. Redaktionen fick massor av brev, mail  och telefonsamtal från lyssnare som uttryckte sina åsikter för och emot skamvrån. I programmet får lyssnarna ta del av minnen som etsat sig fast. Här ett exempel:

Kajsa Tellander skriver: ” För 81 år sedan gick jag i kindergarten i Franska skolan på Döbelnsgatan i Stockholm. I vårt lilla klassrum fanns en kakelugn snett bakom frökens kateder. Framför kakelugnen stod en liten soffa, barnstorlek, och bakom kakelugnen lite högre upp stack det fram ett ris. Riset tror jag aldrig begagnades, ett stumt hot bara, men på den lilla soffan fick en och annan sitta ibland. Det var skamvrån.

Jag var ett blygt barn, ett som tittade i golvet och ställde sig bakom andra. Varför jag en gång kallades fram till att sitta på soffan har jag inget minne av, men känslan av skam! Att ha alla blickar på sig och sitta där för att skämmas, det var knappt till att stå ut med.

Jag tror att det lilla barnet i den här situationen upplever motsvarande vad en vuxen människa fick uthärda när han/hon satt i stocken på kyrkbacken, till att begabbas av alla och envar.”

Programledare Ylva Mårtens.

Läs också alla synpunkter och minnen vi fått från Er lyssnare på länken ”Lyssnarrespons” till vänster här på hemsidan!

Litteratur:

Farmor och Vår Herre, Hjalmar Bergman

En läkares samvete, Lars H Gustafsson

Pippi Långstrump i Söderhavet, Astrid Lindgren

Emil i Lönneberga, Astrid Lindgren

Tony växer upp, Agnes von Krusenstjerna

Laterna magica, Ingmar Bergman

Anna-Clara och hennes bröder, Hasse Z (Zetterström)