Frågor om förorten?

En fråga till programmet Barnen: Efter att barnen sett filmen Förortsbarn och de skulle tala om vad de tyckte om filmen, var det ett par av dem som ville veta vad ordet FÖRORT betyder. Men ingen ville ge svar på det!

Hur kommer det sig? Trodde ni möjligen att barnen skulle känna sej förolämpade om de fick veta att förort betyder en ort som ligger en bit utanför en större ort/stad? Jag tycker ni ska svara ärligt på barnens raka frågor! Ett av barnen sa tydligt: - Jag vet inte vad FÖRORT betyder.

Så här går mina tankar efter det jag lyssnat noga på hela programmet Barnen fredagen den 27 oktober. Alltså visa respekt för barnen och deras frågor.

Hälsningar

Solveig Wernering

Herrljunga

____________________________________________________

Hejsan Barnen!

Jag ville bara säga grattis, för ett utomordentligt bra program om förorten. Jag har följt språkdebatten i media och läst mycket böcker av s k invandrarförfattare, men så här naket och uppriktigt har aldrig någon uttalat sig i frågan, som när barn gör det. Ordet förort handlar ju som sagt om ett område som likväl Lidingö kan betraktas som. MEN, dessa ungar gör inte den kopplingen, vilket är talande för en hel samhällssyn. Att barn får prata om sina upplevelser de gör kring en film är viktigt och lärorikt för oss vuxna.

Jag tyckte sedermera intervjun med Karin Falck var oerhört fascinerande, dock skulle ni kunnat fördjupat diskussionen kring hur det är att vara barnskådespelare då och nu. Det saknar man lite. Och efter att ha sett filmen Förortsungar med mina ungar, så kan jag inget annat än säga, slående lik filmen Rännstensungar, reportern tonade ner det lite. Det var ju en ren och skär kopia. Men som sagt, bra program och kul när kulturfrågor också får plats i samhällsprogrammen.

Tackar / Torsten Olofsson

PS. Mina ungar lyssnade också på programmet och av den anledningen gick vi och såg filmen. DS.

__________________________________________________