Min bror har ADHD

Fredag 17 nov 11.03 & 23.07 Söndag 19 nov 18.00

Hur är det att ha ett syskon som inte är som andras syskon? Vad tar man med sig senare i livet, vilka spår lämnar det? I dag handlar Barnen om att ha ett syskon med funktionsnedsättning.

Ola Hemström knackar på dörren till Victor Blombergs nyinredda rum på vinden. Genom dörren hörs ljudet av en elgitarr. Det är skönt att ha ett eget rum att dra sig tillbaka till, säger Victor. Tvärs över gården har Victors bror Dennis sitt rum. Han drar sig också ofta undan och tar paus från familjen.

När Dennis och Victor beskriver varandra använder de nästan exakt samma ord: Han är en snäll och omtänksam bror innerst inne, säger de. Men ofta, ofta blir det konflikter mellan dem. Då är det skönt att kunna dra sig undan. Hör Dennis och Victor berätta om hur det är att leva med funktionshindret ADHD - hos ett syskon, respektive hos sig själv.

Hör också Anna Norrby berätta om sin tvillingsyster Sofia som föddes med en svår CP-skada.

Programledare Ola Hemström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista