Barn med funktionshindrade syskon behöver slippa press

Hej barnen! Hörde just ert senaste program om syskon till barn med handikapp. Bra ämne! Min lillasyster är nästan blind och multikappad, dock fullt rörlig. Jag förstår absolut de som pratade i programmet och jag vet hur det är att ständigt få tumma på sin egen önskan och plats hemma -även om mina föräldrar var mycket noga med att ge oss båda plats och tid i den mån det var möjligt.

Jag och min syster är båda stora nu och vi har det jättebra. Mina föräldrar har gjort ett hästjobb.

Syskon till barn med handikapp löper ökad risk för prestationsrelaterad stress -man vill (precis som prästen sa) vara den duktiga, inte vara till besvär, komma med glada nyheter. Det kan visa sig på många sätt, tex är anorexi vanligt. Jag har klarat mig utan allt sådant just för att mina föräldrar INTE satte press på mig -för att de inte krävde att jag skulle barnvakta eller fatta svåra beslut. 

Storebror får dåligt samvete för att lillebror bara har sina föräldrar. Han får veta att han ska dela med sig av sina vänner. Tyvärr fungerar det inte så med vänner, vilket vi också hörde. Så länge han måste gripa in och försvara sin bror blir kompisar irriterade och han hamnar i eviga lojalitetskonflikter.

Slutligen vill jag tacka för ett jättefint program. Varma hälsningar!


Maria