Snart är det jul!

Fredag 8 dec 11.03 & 23.07

Julen är barnens högtid. Först längtan och förväntan. Och efter jul berättar kompisarna för varandra hur trevligt de har haft med sina familjer. Men i många hem blir allt bara värre på julen, och efteråt finns det inget att berätta som passar in bland vännernas julminnen.

Danjel Lindberg-Nam har träffat två unga människor, som minns jularna som aldrig blev som de önskade sig. Vi får också höra lyssnarnas minnen av barndomens jul.

Programledare Ylva Mårtens

___________________________________________________

Vi har fått lyssnarbrev efter sändningen:

Vackert program och en riktig varm kram till alla vi som inte firar jul på det traditionella sättet som vi alla förväntas göra. Jag är ensamstående, min fru och mitt barn försvann i flodvågorna vid stranden Khao Lak den 26 december för två år sedan.

Det här blir min andra julafton ensam. Som barn och med alkoholiserade föräldrar, vet jag hur killen i reportaget kände och känner sig. De känslorna kommer tillbaka nu när jag hör honom. Men på nåt sätt finns det ändå hopp. Även om man inte tror det själv. Jag vill berätta att han inte är ensam och jag hoppas han kan finna tröst i att det finns många andra som honom som upplever samma sak varje år runt juletid.

God Jul till er som gjort programmet. Det betydde mycket för mig. Tack!

Sixten

Hej Barnen!

Normalt lyssnar jag aldrig på radio. Tycker det är tråkigt. Vanligtvis brukar jag mest kolla på tv. Just nu är det Christer Sjögren på TV4. Han sjunger White Christmas och det får mig att börja blöda. Jag blöder för att den julen som Christer hyllar är för mig ett enda stort skämt.

För mig är julafton ett enda stort svart hål. Jag har alltid hatat julen som Christer sjunger om och som hela Sverige älskar, tills jag hörde ert program.

Igår råkade jag av en händelse testa min radio till min mobiltelefon som jag haft över ett år. Jag fick för första gången i mitt liv höra någon berätta om hur mina jular har sett ut exakt, under min barndom. Killen och tjejen i reportaget fick mig att gråta i timmar och jag fattade plötsligt att jag inte alls hatar den... jag bara saknar den.

Tack för att ni vågar visa den svenska julens baksidor och att människor som jag faktiskt existerar.

Marcus i Spånga.

PS. Ni har fått mig att börja lyssna på radio!! DS.

Hejsan på er.

Jag står i en liten butik och lassar upp tidningar. I lunchrummet har chefen köpt in lite enkel julmat som jag inte får röra (köttbullar och rödbetssallad brukar det vara) och troligtvis någon chokladask från butiken med kort bäst-före-datum som julklapp. 

Här kommer jag stå på Julafton också. När klockan är 18:00, kommer jag vara kvar här i butiken och kolla på massa videofilmer som jag har hyrt. 

Jag vill egentligen bara tacka för ett fantastisk program som ni spelade i radion igår vid lunch. Det var så otroligt skönt att höra andra prata om hur julen är och som bryter helt mot den fantastiska jul som firas runt omkring oss hela tiden. Jag känner mig faktiskt mindre ensam tack vare er. Hade jag haft möjlighet hade jag gärna velat bjuda in den där killen med munspelet och tjejen till min butik, så skulle vi kollat på film och ätit choklad tills vi somnade.

Nu är min julafton räddad!

Tack än en gång.

Hasse

____________________________________________________

 

PS. Under länken ”” här på vår hemsida hittar du massor av andra julminnen som inte fick plats i programmet.  En samling folklivsskildringar från 30-40-50-60 och 70-talens jular. Om julgolv som lackas och luktar strakt, om rena mattor som rullas ut och om hinkar med vatten som står bredvid julgranen ifall stearinljusen skulle vicka omkull, för att bara ta några exempel. DS.